Hemen Çıkma Oranı Nedir?
Hemen çıkma oranı nedir yani bounce rate, bir siteye geldikten birkaç saniye sonra siteyi terk eden kullanıcıların yüzdesidir. Bu kullanıcılar herhangi bir bağlantıyı takip etmez ve sayfayla etkileşime girmeden sitenizden çıkarlar.
Hemen Çıkma Oranını Nedir?
Hemen çıkma oranı, Google’ın sıralama faktörlerinden biridir. Google’ın algoritmaları, hemen çıkma oranı yüksek olan bir sayfayı, kullanıcıların sorgularıyla alakasız olarak değerlendirir. Bu da, hemen çıkma oranı yüksek olan bir web sitesinin insanların sorularına cevap bulmalarına yardımcı olmadığı anlamına gelir. Sonuç olarak, bu sayfa SERP’de daha aşağılara inerek yerini daha alakalı sayfalara bırakır.
Hemen çıkma oranı sektöre ve web sitenizin türüne bağlı olduğu için iyi veya kötü hemen çıkma oranı diye bir orandan bahsedemeyiz. Çünkü bazı işletmeler için yüksek hemen çıkma oranı daha iyidir. Örneğin, sitenizde hizmetlerinizin fiyatlarını ve telefon numaranızı gösteren tek bir sayfa varsa, kullanıcılar aradıklarını buldukları için sizi aradıktan hemen sonra siteden ayrılır. Aynı şey, birkaç ürün satan bloglar ve mağazalar için de geçerlidir. Kullanıcıların gerekli cevapları bulmaları halinde sitede daha fazla gezinmelerine gerek yoktur. Bu tür web sitelerinin hemen çıkma oranı %100’e ulaşabilir ve bu herhangi bir sorun yaratmaz.
Bu noktada hemen çıkma oranınızı merak ediyorsanız, Google Analytics ile sitenizin hemen çıkma oranını kontrol edebilirsiniz. Bunun için Google Analytics hesabınıza giriş yapın. “Davranış”a gidin, ardından “Site İçeriği” ve “Tüm Sayfalar”a tıklayın.
Web Sitenizin Hemen Çıkma Oranının Yüksek Olmasının Nedenleri Nelerdir?
Yavaş web sitesi hızı, düşük kaliteli içerik, düşük kaliteli backlink, 404 hataları ve yanıltıcı meta açıklamalar; kullanıcıların web sitenizden hemen çıkmasına neden olur. Bunlar, insanların web sitenizden ayrılmasına neden olan faktörlerden sadece birkaçıdır.
1. Yavaş web sitesi hızı
Müşterilerin %70’i yükleme hızlarının satın alma kararlarını etkilediğini kabul ediyor ve %46’sı düşük performans gösteren bir web sitesini tekrar ziyaret etmeyeceğini söylüyor. Bu yüzden web sitenize ilk kez gelen bir kullanıcının sitenizin yüklenmesi için 5 saniyeden fazla beklemesi pek olası değildir.
2. Yanıltıcı başlık ve meta açıklamalar
Bazı pazarlamacılar, aramaları manipüle etmek ve tıklamlarını artırmak için aldatıcı meta açıklamalar oluşturur. Böyle bir durumda kullanıcı web sitenizde istediği cevabı bulamazsa, yüksek bir hemen çıkma oranına ve çok sayıda memnun olmayan site ziyaretçisine sahip olursunuz.
3. 404 hataları
Herhangi bir arama sorgusuna tıklayan bir kullanıcı “Sayfa bulunamadı”gibi bir ekranla karşı karşıya kaldığında, en kötü kullanıcı deneyimi yaşar. Sonuç olarak, hemen çıkma sayısı önemli ölçüde artar ve sayfanız çok hızlı bir şekilde geriler. 404 hatalarının farkında bile olmayabilirsiniz, bu nedenle bunları Search Console’da düzenli olarak kontrol etmeniz ve hemen ortadan kaldırmanız gerekir.
4. Düşük kaliteli içerik
Site ziyaretçilerinizin ihtiyaçlarını karşılamak en büyük öncelik olduğu için herhangi bir içerik yazarken seçilen anahtar kelimelerin kullanıcının amacına uygun olduğundan emin olun. Daha üst sıralarda yer almak için bir sayfayı anahtar kelimelerle doldurmaktan kaçının ve sayfa yapınıza özellikle dikkat edin. Başlıklar ve alt başlıklar, listeler, tablolar, resimlerden yararlanın.
5. Düşük kaliteli backlinkler
Backlink’ler ve yönlendirme bağlantılarınız hemen çıkma oranınızı artırabilir. Bu yüzden backlink yerleştirilen web sitelerine, bağlantı metnine, içeriğe ve hedef kitlenin sitenizle potansiyel olarak ilgilenebileceği alakalı sayfalara bağlantılar eklediğinizden emin olun. Bu faktörlerden bağımsız olarak bağlantılar oluşturmak, site performansınıza zarar verir.
6. Kötü kullanıcı deneyimi
Kullanıcı deneyimi, insanların web sitenizde gezinirken yaşadığı deneyimlerin tümünü kapsar. Örneğin, pop-up’ların, abonelik formlarının ve CTA butonlarının çokluğu, kullanıcı deneyimini bozar. Bu yüzden kullanıcıların web sitenizde gezinmesini ve istenen işlemi yapmasını hiçbir şeyin engellemediğinden emin olmak için web sitenizi baştan aşağı değerlendirmeniz gerekir.
7. Çok fazla kişisel veri talep etmek
İnsanlar, hemen kart numaralarını girmelerini isteyen veya bir abonelik formu aracılığıyla çok fazla bilgi talep eden sitelerden şüphelenir. Sitenizi ilk kez gören kullanıcılar, bu verilere neden ihtiyacınız olduğunu bile bilmez ve bu kadar çok şey talep etmeniz onları sadece korkutur.
8. Mobil uyumlu olmayan site
Sitenizin mobil versiyonunun olmaması bugün büyük bir eksikliktir. Eğer mobil uyumlu bir siteniz yoksa, kullanıcılar, herhangi bir rakibinizin mobil uyumlu sitesinde rahatlıkla hareket edip sipariş verebilecekleri için sizin sitenizde vakit kaybetmeyeceklerdir.
Web sitenizin hemen çıkma oranını etkileyen faktörlere bağlı olarak, zaten neyin iyileştirilmesi gerektiğini biliyorsunuz. Fakat aşağıdaki listeyi incelerseniz, bazı önemli ipuçları sayesinde hemen çıkma oranınızı düşürebilirsiniz: