Speed Hızlı İndex Nedir? Web sitenizin bir saniye içinde yüklenmesini sağlamak ister misiniz? Bunun için web sitesinin hız performansına yardımcı olan speed index’i geliştirmeye ihtiyacınız vardır. Speed Index (SI) adı verilen bir sayfa yükleme performansı göstergesi, bir sayfanın içeriğinin ne kadar hızlı görünür olduğunu ölçer.
Peki Speed Index (SI) tam olarak nedir?
Speed index yani hızlı indeksi, web sayfası yüklenirken içeriğin ne kadar hızlı yüklendiğinin ve görünür hale geldiğinin ölçüsüdür. Sayfa yükleme sırasında içeriğin görsel olarak ne kadar hızlı görüntülendiğini ölçer. Speed index, kullanıcının bir web sayfasını açarken ekranın üst kısmındaki görünür içeriği ne kadar çabuk gördüğünü kaydeder.
Speed index Nasıl Ölçülür?
Speed index puanı, iki yöntemden biri kullanılarak hesaplanabilir: sentetik veya gerçek kullanıcı izleme (RUM).
Sentetik izleme, bir tarayıcıda bir komut dosyası çalıştırılarak ve sayfa yüklemesinin video görüntüleri alınarak hesaplanır. Bu video çekimi daha sonra her bir görünür öğenin ekranda görünmesinin ne kadar sürdüğünü belirlemek için analiz edilir.
Gerçek kullanıcı izleme (RUM), gerçek kullanıcıları sayfa yüklerken izleyerek speed index’i hesaplar. Toplanan veriler, her bir görünür öğenin her kullanıcı için ekranda görünmesinin ne kadar sürdüğünü içerir. Bu veriler daha sonra speed index puanını hesaplamak için kullanılır.
Sentetik ve RUM speed index puanları milisaniye cinsinden temsil edilir ve üst sınırı yoktur, ancak, düşük puanlar genellikle daha iyidir. Hız indeksini 1000 ms’den az olması gerekir.
İyi Bir Speed Index Puanı Nedir?
Speed index puanı, içeriğin bir kullanıcı tarafından ne kadar hızlı görünür hale geldiğini gösterir ve bu ne kadar hızlı olursa, kullanıcı deneyiminiz (UX) için o kadar iyi olur.
Lighthouse, bir web sayfasının hız indeksini ölçmek için kullanılabilecek laboratuvar araçlarından biridir ve Lighthouse speed index puanı sıralamasına göre, speed index puanı 3,4 saniyenin altında olan bir web sayfası iyi olarak kabul edilir ve bu o web sayfasındaki içeriğin hızlı bir şekilde görünür hale gelmesi anlamına gelir.
Lighthouse’a göre iyi bir hız indeksi puanı 4,3 saniyeden az olmalıdır ve 5,8 saniyenin üzerindeki bir hız indeksi puanı kötü olarak kabul edilir.
Google’ın PageSpeedInsights’ına göre, hız puanını renk sıralaması (kırmızı, yeşil ve turuncu) aşağıdaki şekildedir:
- Yeşil (İyi Hız Puanı): 0-3,4 saniye
- Turuncu (Orta Hız Puanı): 3,4-5,8 saniye
- Kırmızı (Kötü Hız Puanı): 5,8 saniyenin altında
- Turuncu kategoriye giriyorsanız, gerçek zamanlı verilerin ne gösterdiğini görmek ve net bir analiz elde etmek için GTmextrix’i kullanın.
Speed Index Ölçmek İçin Kullanılan Araçlar
Bir web sayfasının hız indeksi, Lab araçları ve daha önce de belirttiğimiz gibi Lighthouse kullanılarak ölçülebilir. Lighthouse, web sayfanızın hız indeksini ölçmek için kullanabileceğiniz laboratuvar araçlarından biridir.
Speed index ölçmek için kullanılan diğer araçlar aşağıdakileri içerir:
- GTmetrix
- VitalFrog
- WebPageTest
- Google PageSpeed
Bu araçlardan elde edilen sonuç, bir kullanıcının web sayfanızı nasıl deneyimlediği konusunda size bir fikir verecektir ve bu, web sayfanızın hızını artırmaya ihtiyaç duyulduğunda bunu bilmek için çok yardımcı olabilir.
Her zaman 3,4 saniyenin altında bir speed index puanına sahip olmayı hedefleyin, ancak web sayfanızın speed index puanı 3,4 saniyenin üzerindeyse, VitalFrog gibi araçlar size sayfanızın speed index puanını iyileştirmek için başka yapılması gerekenler hakkında fırsat veya öneriler sunar.
Laboratuar araçları, web sayfanızın gerektirdiği önemli iyileştirmeleri belirlemenize de yardımcı olur ve bu iyileştirmeler yapıldığında, speed index ve diğer metrikler için puan iyileştirilecektir.
Speed Index, FCP ve LCP Arasındaki Fark
Speed Index, içeriklerin ne kadar hızlı yüklendiğini ve görünür olduğunu, yani web sayfası yüklenirken içeriğin zaman içinde görsel olarak ne kadar hızlı görüntülendiğini ölçer.
Ancak First Contentful Paint (FCP), tarayıcı DOM’da herhangi bir metin, resim (arka plan resimleri dahil) veya SVG olabilen ilk içerik parçasını oluşturduğunda ölçüm yaparak kullanıcıya sayfanın ne olduğu hakkında geri bildirim sağlar. Bu, herhangi bir iframe içeriğini hariç tutar, ancak bekleyen web yazı tiplerine sahip metinleri içerir.
Yani, First Contentful Paint (FCP), bir kullanıcının sayfanın gerçekten yüklendiğini hissetmek için bir web sayfasındaki ilk içeriği ekranın üst kısmında görebilmesi için ne kadar beklemesi gerektiğinin bir ölçüsüdür.
The Large Contentful Paint (LCP), bir web sitesindeki en büyük içeriğin, sayfanın ilk yüklenmeye başladığı zamana göre görünüm alanında görünür hale gelmesinin ne kadar sürdüğünü ölçen temel bir web vitals’tır.
Bu nedenle, The Large Contentful Paint (LCP), bir kullanıcının web sayfasındaki en büyük içeriği ekranın üst kısmında görüntüleyebilmesi için ne kadar beklemesi gerektiğinin bir ölçüsüdür.
Bir web sayfasının First Contentful Paint (FCP) ve Large Contentful Paint’i (LCP), sayfanın yükleme zaman çizelgesindeki kilometre taşlarıdır.
Ancak, First and Large Contentful Paint’ten farklı olarak bir web sayfasının Speed Index’i, sayfanın yükleme zaman çizelgesinde bir kilometre taşı değildir.
Ayrıca, bir sayfanın görsel olarak eksiksiz olmasının, sayfanın tamamen yüklendiği anlamına gelmediğini bilmek de önemlidir. Sayfa, bileşenleri arka planda yüklemeye devam edebilir ve tarayıcının ana ileti dizisini meşgul edebilir, ancak yüklenen bileşenler, kullanıcının görebileceği bakış açısını etkilemediği sürece speed index’i etkilenmez.
Bu nedenle, bir web sayfasının görsel olarak eksiksiz olmasına rağmen etkileşimli olmaması mümkündür, çünkü tarayıcının ana dizisi boşta değildir ve speed index metriği ile Time To Interactive (TTI) metriği arasındaki farkı yaratan da budur.