WordPress Site Kurma

WordPress Site Kurma

Bir domain ve hosting sahibi olduktan sonra WordPress site kurma’dan önce  kurulumu yapmak gereklidir. Bu aşamada hosting firmalarından da destek alabilirsiniz ancak otomatik kurulumlar yerine stabilize şekilde kurulumu kendinizin yapması daha sağlıklı olacaktır.

WordPress kurulumu yapabilmek için, öncelikle WordPress indirmek ve hostinge yüklemek gereklidir. Ardından veritabanı oluşturarak kurulumu tamamlayabilir ve site yapım aşamasına geçebilirsiniz.

WordPress Kurulum Sonrası Yapılması Gerekenler

WordPress kurulumu tamamlandıktan sonra sitenin yapımına başlamadan önce yapılması gereken bazı işlemler vardır. Bu işlemler site yapım sürecinizin doğru başlaması için gereklidir. Yapılması gerekenleri detaylıca anlattığımız makalemizden bu konu hakkında bilgi alabilirsiniz.

 

WordPress Tema Yüklemek

WordPress site kurulumu yaptıktan sonra çalışabilmesi için mutlaka bir temaya sahip olması gereklidir. WordPress kurulumu tamamlandığında admin panelde bulunan görünüm menüsü içine baktığınızda WordPress’in güncel sürümününde bulunan temaların içinde yüklü geldiğini görebilirsiniz. Ancak varsayılan olarak yüklü gelen tema bir blog temasıdır ve genelde çok fazla kullanılmaz. Bu sebeple varsayılan temaların yerine tercih edilen tema yüklenir.

WordPress teması seçilirken genelde sadece nasıl göründüğü ile ilgilenilir ve bu önemli bir hatadır. WordPress temaları telefonumuza koyduğumuz bir duvar kağıdı değildir. WordPress teması, WordPress’in en önem verilmesi gereken noktasıdır. Zira temanın kalitesi sitenin kalitesi, temanın kalitesizliği sitenin kalitesizliği demek olacaktır.

Temayı istediğiniz sıklıkta değiştirebilirsiniz, ancak siteniz bir kez kurulup çalışmaya başladıktan sonra muhtemelen görünümünde önemli değişiklikler yapmaktan kaçınmanız gerekir.

Temanızı ne kadar değiştirirseniz değiştirin tüm içeriğiniz (gönderiler, sayfalar, yorumlar vb.) aynı kalır. Yazı tipi veya düzen değişebilir, ancak kelimeler ve resimler aynı kalacaktır.

Yeni bir tema seçmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  • Görünüm → Temalar‘a gidin.
  • Ardından beğendiğiniz herhangi bir temayı seçin.
  • Farenizi temanın üzerine getirin ve bu temayı sitenizde kullanmak için “Kur“a tıklayın.
  • Temayı sitenizde kullanmadan önce nasıl görüneceğini kontrol etmek istiyorsanız “Ön izleme” seçeneğini de kullanabilirsiniz.

Uygun Eklentileri Bulun ve Kurun

WordPress ile ilgili en önemli avantajlardan biri, web siteniz için “WordPress eklentilerini” kullanarak web sitenize yeni işlevler ekleyebilmenizdir. Bu eklentilerin kurulumu ve ayarlanması sadece birkaç tıklama ile yapılır ve bir web sitesini çalıştırmayı çok daha kolay hale getirir.

Web sitenizde her türlü ihtiyacınıza karşılık verecek binlerce WordPress eklentisi mevcuttur. Fakat tıpkı temalarda olduğu gibi bazı eklentiler ücretsizken bazıları ise ücretlidir.

Yeni bir eklenti yüklemek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  • WordPress yönetici alanınızda Eklentiler → Yeni Eklenti Ekle bölümüne gidin.
  • Bazı popüler eklentileri otomatik olarak göreceksiniz, ancak bir anahtar kelime yazarak (“iletişim formu” gibi) istediğiniz herhangi bir eklenti türünü arayabilirsiniz.

Popüler WordPress Eklentileri

  • Anti-Spam Eklentisi (Akismet): En iyi bilinen WordPress anti-spam eklentisi Akismet’tir. Kişisel siteler ve bloglar için “ödeyebildiğin kadar öde” şeklinde fiyatlandırılır (ve hiçbir şey ödememeyi seçebilirsiniz), ancak daha fazla özellik ve destek istiyorsanız bir fiyatlandırma planı seçmeniz gerekir.
  • İletişim Formu Eklentisi (WPForms): Web sitenize bir iletişim formu eklemek zorunda olmasanız da, genellikle e-posta adresinizin yanı sıra bu formu da kullanabilirsiniz. Bir iletişim formu, insanların iletişime geçmesini gerçekten hızlı ve kolay hale getirir ve ayrıca size bir açılır menü aracılığıyla önceden yararlı bilgiler toplama seçeneği sunabilir. Mesajları size e-posta ile gelir ve herhangi bir e-posta’da olduğu gibi onlara yanıt verebilirsiniz. WPForms çok kullanıcı dostu bir arayüze sahip harika bir iletişim formu eklentisidir.
  • SSL Eklentisi (Really Simple SSL): Really Simple SSL eklentisi tüm içeriğinizin HTTPS üzerinden çalıştığından otomatik olarak emin olur ve zaten bir SSL sertifikanız yoksa sizin için ücretsiz bir SSL sertifikası bile sağlayabilir.
  • Görüntü Sıkıştırma (TinyPNG): TinyPNG; JPEG, PNG ve WebP görselleri yüklediğinizde otomatik olarak sıkıştırma yapar, ayrıca sitenizde zaten bulunan görselleri de optimize eder.
  • W3 Total Cache: Web sitenizi hızlandırmak için bir önbellek eklentisidir.
  • WPCode: Sitenize Google Analytics kodu eklemeyi kolaylaştıran bir eklentidir.

WordPress kurulurken bazı temalar sizin için önceden yüklenmiş olacaktır, ancak kullanabileceğiniz daha fazla tema istiyorsanız, mevcut tüm WordPress temalarını aramak için “Yeni tema ekle” butonunu kullanın.

WordPress teması seçerken mutlaka temanın yazılımsal kalitesine, neler yapabildiğine, ne kadar düzenlenebildiğine, Türkçe dil desteği olup olmadığına, ne sıklıkla güncelleme aldığına, geliştiriciler tarafından ne kadar desteklendiğine çok dikkat edilmelidir. WordPress teması sitenin çalışmasından SEO’daki başarısına kadar her noktada büyük önem taşımaktadır. Bu sebeple emeklerinizi ve paranızı boşa harcamadan önce bu konuya iyice yoğunlaşmanızı tavsiye ederim. WordPress Destek Hizmetlerimize göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir